DIGITAL DENTISTRY & MEDICINE

POLSKA / WROCŁAW 2019 / 240m2

Proste, minimalistyczne formy, przestronność sprzyjająca poczuciu wolności i swobody, połączenie drewna z czernią, tworzące duet ciepłej elegancji skąpanej w jasności i chłodzie kamienia…projekt wnętrza wrocławskiej Kliniki Stomatologicznej Dr Kittel okazał się dla nas niezwykle inspirującą przygodą. Celem było zaaranżowanie przestrzeni odzwierciedlającej profesjonalizm i wysoki standard wykonywanych zabiegów. Jednocześnie z założenia miało być to miejsce, w którym każdy będzie mógł odnaleźć spokój i komfort. Postawiliśmy na naturę, głębię stonowanych barw i proste formy. 

Całość jest harmonijna i spójna. Wszystkie strefy i pomieszczenia bazują na tych samych kolorach, materiałach i motywach, dzięki czemu płynnie przechodzimy przez kolejne pomieszczenia z poczuciem, że wciąż znajdujemy się w tej samej, już znanej nam nieco przestrzeni. We wnętrzu Kliniki Stomatologicznej dominuje drewno z bardzo wyraźnie zaznaczonym rysunkiem i usłojeniem. Pojawia się na ścianach, a także recepcji, gdzie pokrywa zarówno blaty, jak również front całej konstrukcji. Drewno występuje też na blatach stolików kawowych w strefie wypoczynkowej, która pełni funkcję poczekalni. Ciepło natury zostaje jednak stłumione przez głęboką matową czerń, kontrastującą się z drewnianymi powierzchniami. To drugi mocny akcent we wnętrzu, występujący również na ścianach, ale też meblach, w tym w gabinetach stomatologicznych. Dopełnieniem całości są płytki wielkoformatowe imitujące szlachetny marmur. Rozjaśniają wnętrze i jednocześnie potęgują efekt ponadczasowej elegancji.