Luksus i elegancja reprezentujące profesjonalizm. Aranżacja wnętrza Kliniki Stomatologicznej

Proste, minimalistyczne formy, przestronność sprzyjająca poczuciu wolności i swobody, połączenie drewna z czernią, tworzące duet ciepłej elegancji skąpanej w jasności i chłodzie kamienia…projekt wnętrza wrocławskiej Kliniki Stomatologicznej Dr Kittel okazał się dla nas niezwykle inspirującą przygodą. Celem było zaaranżowanie przestrzeni odzwierciedlającej profesjonalizm i wysoki standard wykonywanych zabiegów. Jednocześnie z założenia miało być to miejsce, w którym każdy będzie mógł odnaleźć spokój i komfort. Postawiliśmy na naturę, głębię stonowanych barw i proste formy.



Kompozycja dobrego, wysublimowanego smaku

Całość jest harmonijna i spójna. Wszystkie strefy i pomieszczenia bazują na tych samych kolorach, materiałach i motywach, dzięki czemu płynnie przechodzimy przez kolejne pomieszczenia z poczuciem, że wciąż znajdujemy się w tej samej, już znanej nam nieco przestrzeni. We wnętrzu Kliniki Stomatologicznej dominuje drewno z bardzo wyraźnie zaznaczonym rysunkiem i usłojeniem. Pojawia się na ścianach, a także recepcji, gdzie pokrywa zarówno blaty, jak również front całej konstrukcji. Drewno występuje też na blatach stolików kawowych w strefie wypoczynkowej, która pełni funkcję poczekalni. Ciepło natury zostaje jednak stłumione przez głęboką matową czerń, kontrastującą się z drewnianymi powierzchniami. To drugi mocny akcent we wnętrzu, występujący również na ścianach, ale też meblach, w tym w gabinetach stomatologicznych. Dopełnieniem całości są płytki wielkoformatowe imitujące szlachetny marmur. Rozjaśniają wnętrze i jednocześnie potęgują efekt ponadczasowej elegancji.







Uporządkowana przestrzeń z podziałem na strefy

Klinika Stomatologiczna dr Kittel jest jedną z najbardziej cenionych i uznanych we Wrocławiu, stąd nasze duże zaangażowanie w aranżację jej wnętrza z uwzględnieniem nie tylko specyfiki wykonywanych zabiegów, ale również preferencji i oczekiwań pacjentów. Dokonaliśmy podziału na strefy, zachowując jednak przestronność i otwarty charakter wnętrza. Dzięki temu udało nam się uniknąć małych, zamkniętych pomieszczeń i jednocześnie stworzyć miejsca przeznaczone dla pacjentów. Przy wejściu do kliniki znajduje się recepcja, jednak od razu widoczna jest też duża strefa ze skórzanymi czarnymi sofami, stolikiem kawowym i kilkoma roślinami w donicach. Szczególną uwagę zwracaliśmy na wygodę, dlatego sofy są duże, głębokie i mają wysokie oparcia. W zaaranżowanej poczekalni znajdują się ponadto duże okna, doświetlające to miejsce naturalnym światłem. Jeszcze bardziej kameralny kącik znajduje się w jednej z ukrytych wnęk.







Efektowna gra świateł

Światło odgrywa ważną rolę nie tylko w gabinetach stomatologicznych, gdzie konieczne było zastosowanie opraw technicznych, klasycznych paneli wpuszczonych w sufit, równomiernie oświetlających pomieszczenie mocnym, ale przyjemnym dla ludzkiego oka światłem. Podobne panele znajdują się nad recepcją, a towarzyszy im wisząca nowoczesna podłużna lampa, mająca na celu lepsze doświetlenie miejsca pracy obsługi pacjentów. W korytarzach na sufitach zamontowane zostały natynkowe oczka o kwadratowym, wydłużonym kształcie i w czarnym kolorze nawiązującym do czerni na ścianie. W głównej poczekalni postawiliśmy na białe, wiszące abażury, które pomimo swojego jasnego koloru sprzyjają ciepłej atmosferze. Kameralny i nastrojowy klimat drugiej poczekalni ukrytej we wnęce spotęgowaliśmy stojącą lampą na trójnogu, emitującą ciepłe światło. Ledowym podświetleniem wyróżniliśmy ponadto logo i nazwę kliniki przy recepcji, a także okrągłe lustra w łazience.

Czerń kojarzymy z elegancją, profesjonalizmem, autorytetem i szacunkiem. Drewno ma niezwykłą zdolność do ocieplania wnętrz, potęgowania efektu przyjemnego nastroju. Światłem możemy wyróżnić poszczególne elementy, strefy i obszary na otwartej powierzchni, udekorować wnętrze, jednocześnie czyniąc je jeszcze bardziej funkcjonalnym. Tak powstała przestrzeń wyróżniająca się wyszukanym i jednocześnie ponadczasowym designem.









































COPYRIGHT 2015.

WSZELKIE PRAWA ZASTRZEŻONE. 

Marika Kafar  |  tel. 668 176 888  marika.kafar@gmail.com  

ul. Branickiego 18

02-972 Warszawa 

  • Instagram - Czarny Krąg
  • Pinterest - Black Circle
  • Facebook - Black Circle